Drönare – bra att veta

Drönare är en teknikpryl som blivit allt mer populär de senaste åren och intresset av dessa verkar bara öka. Här tipsar vi om några saker som kan vara bra att veta innan man ger sig ut och köper en.

Användningsområde

Det första man bör fråga sig själv är vad man faktiskt ska ha den till. Är det mest som en leksak och rolig grej eller har man något mer specifikt planerat för den, som till exempel fotografering och inspelning av video? Om det mest är för skojs skull duger en billig, enkel modell riktigt bra. Men vill man göra något mer bör man överväga att satsa på högre kvalitet.

När olyckan är framme

De flesta kommer förr eller senare råka ut för en olycka med drönaren. Detta kan vara så litet som att flyga in i något ända till en allvarlig kraschlandning. Har man tur kanske man bara behöver byta ut ett rotorblad eller två, men vid allvarligare krascher kan betydligt mer behöva repareras och bytas ut. Vad detta betyder är att priset på drönaren troligtvis inte är det enda man kommer behöva lägga ut, och ju dyrare drönaren är desto större är risken att reservdelar också går upp i pris.

Flyga med tillstånd

Sedan drönare började bli tillgängliga för allmänheten har det debatterats fram och tillbaka vilka implikationer detta egentligen kan ha. För lite mer än en år sedan bestämde till exempel Förvaltningsrätten att en drönare inte räknas som kameraövervakning och man behöver därför inget specialtillstånd för att få flyga en.

Men det kan fortfarande dyka upp omständigheter då man faktiskt behöver ett tillstånd. Transportstyrelsen har mer information om dessa på sin sajt tillsammans med allmänna råd och regler som varje drönarflygare borde läsa innan de ger sig ut och flyger runt.

About Author: rnn.yqe.