Mobiltelefonens utveckling

Tack vare utvecklingen så har mobilen tagit gigantiska kliv från att ha varit en enhet som man enbart kunde ringa med till att vara en liten minidator med allt vad det innebär. Den kapacitet som idag finns i våra mobiltelefoner kunde vi inte drömma om för 10 till 15 år sedan.

Utvecklingen av nätet

Sverige har legat i framkant då det gäller utvecklingen av mobiltelefoner, Lars Magnus Ericsson mannen som grundade Ericsson hade stora visioner om just telefoni. Redan 1956 så kom MTA systemet som innebar en stor förändring för mobil telefoni. 1991 så förändrades nätet till ett 2-G nät något som vi använder oss av fortfarande men uppgraderat till 4-G. Utvecklingen går snabbt nu för tiden och inom ett par år så kommer vi garanterat att se stora skillnader i det mobila nätet.

Mobilens förändringar

Mobilen själv har också genomgått stora förändringar, från att enbart kunna ringa med den så kan vi numer ladda ner appar med olika funktioner och surfa runt på olika sajter för att spela på exempelvis online casino eller andra spel. Men också handla produkter som vi är i behov av som kläder, elektronikprodukter och beställa matkassar. Tänk om LM Eriksson hade fått vara med och se utvecklingen som den är i dag.

Mobilen används både i arbete och privat

  • Vi skickar och tar emot e-post via vår telefon idag som tidigare inte var möjligt.
  • Vi planera i våra digitala kalendrar, både arbetsrelaterat och privat.
  • Vi tittar på TV serier och film som aldrig förr.
  • Vi lyssnar på direktsänd radio antingen via app eller via Sveriges Radios webbsajt.
  • Vi lyssnar på musik via Spotify eller annan streamingtjänst med musik

Ständig uppkoppling och trådlösa nätverk

Utvecklingen av mobilen har inneburit att vi ständigt är i behov av uppkoppling och via det mobila nät som kom där 1956 så har vi ett relativt bra fungerande mobilnät här i Sverige, visst finns det svarta fläckar på mobilkartan men det byggs fortfarande ut och åtkomsten blir bättre för fler och fler. Öppna trådlösa nätverk kan finnas i större tätorter och då minskar belastning och användandet av 4-G nätet vilket är en fördel, ju fler som finns uppkopplade ju trängre blir det och risken för störningar kan uppstå. Så en utbyggnad är ett måste.

About Author: Cilla Edman